Deze site verkoopt geen medicijnen. We helpen u een betrouwbare verdeler te vinden.

Metformine kopen

Metformine

Online service: België

Online service: Nederland

Algemene informatie over metformine

Metformine is een geneesmiddel dat behoort tot de klasse van de biguaniden. Deze stoffen verlagen de bloedsuikerspiegel bij diabetes mellitus type 2. Metformine verhoogt de insulineproductie niet en veroorzaakt geen kritieke daling van de bloedsuikerspiegel.[1]

Metformine wordt door verschillende farmaceutische bedrijven gemaakt (Sandoz, Mylan, Actavis…). De grootste fabrikant van metformine ter wereld is Harman Finochem, een Indiaas farmaceutisch bedrijf.[2]

Eén van de bekendste merken waaronder het middel verkocht wordt is Glucophage.

Metformine wordt voorgeschreven voor de behandeling van type 2 diabetes mellitus. Het kan ook worden voorgeschreven voor de preventie van deze ziekte, behandeling van gewichtstoename veroorzaakt door het gebruik van antipsychotica, therapie van zwangerschapsdiabetes, en oligomenorroe als gevolg van PCOS.[3]

Het medicijn wordt verkocht in tabletvorm. Er is ook metformine als vloeibare oplossing. Het medicijn wordt oraal ingenomen.

Hoe gebruikt u metformine en wat kan u verwachten?

Metformine tabletten moeten samen met water in hun geheel worden doorgeslikt. Als uhet medicijn in sachetvorm inneemt, giet dan de inhoud van het sachet in een glas en voeg een kleine hoeveelheid water toe – ongeveer 150 ml.

Bij inname vermindert Metformine de glucoseproductie door de lever en verhoogt het de gevoeligheid van cellen voor insuline. Als gevolg daarvan neemt de hoeveelheid suiker in het bloed af.

Het wordt aanbevolen om het medicijn tijdens de maaltijd in te nemen om het risico op GI-bijwerkingen te verminderen.

Het medicijn begint 48 uur na inname te werken. Het duurt 4-5 dagen voordat de effecten van metformine zich volledig manifesteren.

Metformine wordt standaard 1 tot 3 keer per dag, bij de maaltijd, ingenomen.

Het geneesmiddel heeft een halfwaardetijd van 17,6 uur. Het is na 96,8 uur volledig afgebroken en uit het lichaam.

Metformine vermindert het risico op verschillende diabetesgerelateerde ziekten, waaronder hart- en vaatziekten.

Het kan zijn dat u geleidelijk tolerantie ontwikkelt voor metformine en dat uw lichaam er niet meer even sterk op reageert dan voorheen. Het kan zijn dat u de dosis moet verhogen of een ander medicijn moet toevoegen om het gewenste effect te krijgen.[4]

Metformine wordt voor de behandeling can diabetes meestal levenslang voorgeschreven. In sommige gevallen kan de arts de medicatie wijzigen.

U kunt lichaamsbeweging en een speciaal dieet gebruiken als aanvullende strategieën om uw bloedsuikerspiegel te verlagen.

Kosten

De prijs van metformine in apotheken kan variëren. Dit hangt af van de fabrikant en de winstmarge van de apotheek zelf. Daarnaast hebt u een recept van een arts nodig om het medicijn te kopen. U moet ook betalen voor een doktersconsult. U kunt geld besparen als u metformine koopt bij een online apotheek. Hier is de prijs van het medicijn al inclusief de kosten van het doktersconsult en het voorschrijven.

Op de website van de online apotheek staan altijd de actuele kosten van dit medicijn.

U kunt geld besparen als uw ziektekostenverzekering metformine vergoedt. Ook hebben apotheken soms kortingen. U kunt hiervan profiteren om het medicijn goedkoper te kopen.

Omdat de prijs niet alleen de kosten van het medicijn omvat, maar ook de service op recept.

Het is meestal goedkoper om online een recept te krijgen dan in een kliniek. Bovendien is het veel handiger omdat u nergens heen hoeft.

Dosering

Doseringen van metformine voor kinderen en volwassenen

Doseringen voor kinderen De startdosis is 500 mg. Het wordt twee keer per dag bij de maaltijd ingenomen.Indien nodig kan de dosis na een week worden verhoogd tot 500 mg. De maximale dosis is 2000 mg. Het wordt verdeeld in twee doses.
Doseringen voor volwassenen De startdosis is 500 of 850 mg. De eerste dosis wordt tweemaal per dag bij de maaltijd ingenomen. 850 mg wordt eenmaal daags bij de maaltijd ingenomen. Bij gebruik van 500 mg tabletten is het toegestaan om de dosis na een week met 500 mg te verhogen. Bij gebruik van 850 mg tabletten mag de dosis na 2 weken met 850 mg worden verhoogd. De hoogste dagelijkse dosis die genomen mag worden bedraagt 2550 mg. Doses boven de 2000 mg kunnen het beste verdeeld worden over 3 innames per dag.

Start de behandeling met een dosis van 500 of 850 mg.

De onderhoudsdosering van metformine is 2000 mg per dag. Deze kan echter worden aangepast door uw arts.

Metformine kan het beste tijdens de maaltijd worden ingenomen.

U moet de dosis metformine niet op eigen houtje verhogen, omdat dit kan leiden tot ongewenste reacties. Als u merkt dat het medicijn niet werkt, raadpleeg dan uw arts.

Kopen

Metformine kan worden gekocht in een gewone apotheek of online worden besteld. De tweede optie is handiger, omdat het medicijn dan per koerier bij uw thuis kan worden afgeleverd en u nergens heen hoeft. In ieder geval hebt u een recept van uw arts nodig bij het kopen van metformine.

Ja, het is absoluut veilig om metformine online te kopen. Het is wel belangrijk dat u het bij een erkende online apotheek koopt.

Als u niet ver weg wilt gaan, kan u het medicijn online bestellen en kiezen voor bezorging per koerier. Dan wordt het medicijn direct bij uw thuis gebracht.

Ja, u kunt dit medicijn zonder problemen kopen in België en Nederland.

U kunt metformine ook vanuit een ander land bestellen, maar dan kost de verzending meer. Ook kan er een probleem zijn met het accepteren van je recept door een buitenlandse apotheek. Het advies in dit verband is dan ook: kies beter voor lokale leveranciers.

Neen, niet online en niet off-line. Kruidvat kan geen voorschrift-plichtige medicatie verkopen, ook dit anti-diabeticum niet. Verspil uw tijd niet en kies geauthorizeerde apotheken.

Voorschrift

U kunt metformine alleen kopen met een voorschrift/recept. Zonder wordt het niet aan u verkocht – zowel in een gewone apotheek als online. Als u het medicijn bij een online apotheek koopt, is de consultatie en voorschrift bij de prijs inbegrepen.

Als u online een recept voor het medicijn wil krijgen, vul dan het medische formulier in op de website van de online apotheek. Dit zal worden beoordeeld door een endocrinoloog en hij zal een medicijn voorschrijven dat tegemoetkomt aan van uw specifieke noden.

U kan metformine alleen kopen met een geldig recept. Als u er een hebt, vertel dit dan aan de manager van de online apotheek.

Dit geneesmiddel kan bijwerkingen veroorzaken. U moet zeker uw arts raadplegen voordat u het gebruikt.

Het is waarschijnlijk dat metformine ook in de toekomst niet zonder recept verkrijgbaar zal zijn.

Alternatieven

Metformine kent veel alternatieven. Als het gaat om natuurlijke methoden, kunnen dieet en lichaamsbeweging helpen om de suikerspiegel onder controle te houden.

Natuurlijke alternatieven

Farmaceutische behandeking om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden Natuurlijke ondersteunende maatregelen 
MetforminDagelijks bewegen (zwemmen, wandelen of fietsen zijn het beste). 
Dieet (vermijd suikerrijk voedsel; haal koolhydraten uit groenten, fruit, peulvruchten, volkorenproducten en magere melk).

Er zijn verschillende medicatiealternatieven voor metformine.

Medicamenteuze alternatieven

Medicamenten om bloedsuikerspiegel te balanceren.Klasse medicamentToedieningswijze
metforminebiguanidenoraal
OzempicGLP-1 analogeninjectie-subcutaan
RybelsusGLP-1 analogenoraal
VictozaGLP-1 analogeninjectie-subcutaan
TrulicityGLP-1 analogeninjectie-subcutaan

Vraag uw arts welk medicijn voor u het beste is om uw bloedsuiker onder controle te houden.

Nee. Het is aan uw arts om te beslissen of hij een alternatief medicijn voorschrijft.

Het volgen van een dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Als u het effect wilt maximaliseren, kun uhet beste een medicijn combineren met natuurlijke manieren om diabetes onder controle te houden.

Vergelijking

Eén van de alternatieven voor metformine is Ozempic. Dit medicijn bevat een ander actief bestanddeel (semaglutide) en heeft een ander effect op het lichaam. Terwijl metformine de reactie van het lichaam op insuline verbetert en de productie van glucagon in de lever vernindert, stimuleert semaglutide de productie van insuline. In tegenstelling tot metformine , dat dagelijks moet worden ingenomen, wordt Ozempic eenmaal per week onder de huid geïnjecteerd.

Beide medicijnen hebben hun voor- en nadelen. Volgens drugs.com beoordelen patiënten de effectiviteit van deze medicijnen voor de behandeling van diabetes ongeveer gelijk.[5, 6]

U kunt uw diabetesmedicatie niet zelf kiezen. Het is aan uw arts om te beslissen welk van deze twee medicijnen geschikt is voor u.

Alcohol

U moet het drinken van grote hoeveelheden alcohol vermijden tijdens de behandeling met metformine , omdat dit lactoacidose kan veroorzaken. Dit is een gevaarlijke aandoening die optreedt bij een aanhoudende toename van de hoeveelheid melkzuur in het bloed. Als u na het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol tegen de achtergrond van een metformine behandeling last krijgt van ernstige misselijkheid, braken, spierzwakte en -pijn, frequente ademhaling, buikpijn, bel dan onmiddellijk een ambulance.

Ja, metformine kan een wisselwerking hebben met alcohol. Daarom, als u alcohol gebruikt terwijl u wordt behandeld met metformine , doe dit dan met voorzichtigheid.

Als u alcohol zelden en in kleine hoeveelheden drinkt, zou het geen ongewenste reacties mogen veroorzaken. Raadpleeg echter voordat u alcohol drinkt toch uw arts.

De consumptie van grote hoeveelheden alcohol tijdens de behandeling met Metformine kan twee gevaarlijke reacties veroorzaken: lactoacidose en hypoglykemie. Drink dus niet te veel alcohol tijdens de behandeling.

Ongewenste reacties

Zowel gevaarlijke als relatief veilige bijwerkingen die geen medische hulp vereisen kunnen optreden tijdens het gebruik van metformine.

Gevaarlijke reacties zijn onder andere

 • hoesten;
 • heesheid van stem
 • diarree
 • koorts;
 • spierpijn;
 • wazig zicht;
 • coma;
 • onvast lopen;
 • onduidelijke spraak;

Als jij of één van uw dierbaren een of meer van de bovenstaande reacties heeft, zoek dan meteen medische hulp. Om meer te weten te komen over alle gevaarlijke bijwerkingen van metformine, lees dan zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de medicatie.

Relatief veilige reacties op het medicijn zijn onder andere

 • brandend maagzuur;
 • oprispingen;
 • verlies van eetlust;
 • metaalachtige smaak in de mond;
 • gewichtsverlies;
 • gewrichtspijn;
 • niezen;
 • huiduitslag;
 • enz.

Als deze bijwerkingen lang aanhouden en ernstig ongemak veroorzaken, contacteer dan aan uw arts om ditt e melden en te kijken wat er dient te gebeuren.

Neem het geneesmiddel in samen met de maaltijd om de kans op misselijkheid te verminderen. Verhoog de dosis geleidelijk volgens de aanbevelingen van uw arts. Drink meer vloeistoffen om uitdroging van het lichaam te voorkomen.

Als u het medicijn verkeerd inneemt, zoals drinken op een lege maag, heby u meer kans op bijwerkingen.

Sommige mensen hebben geen bijwerkingen bij een kleine dosis, maar wel bij een grotere dosis. Zeg het tegen uw arts indien u bijwerkingen krijgt die als gevaarlijk worden gecategoriseerd.

Overdosering

Het verkeerd innemen van de medicatie kan leiden tot een overdosis. In ongeveer 32% van de gevallen van overdosering ontwikkelde de patiënt lactoacidose.[7] Als u te veel metformine hebt ingenomen en u voelt zich onwel, zoek dan medische hulp.

Als u te veel metformine hebt ingenomen en symptomen van lactoacidose hebt, bel dan een ambulance.

Momenteel wordt lactoacidose, veroorzaakt door een overdosis metformine, behandeld door middel van hydratatie van het lichaam, intraveneus natriumbicarbonaat, intermitterende hemodialyse en continue venoveneuze hemodiafiltratie met hoog volume en een bicarbonaatvervanger.

Waarschuwingen

Metformine kan een wisselwerking hebben met een kleurstof die gebruikt wordt in röntgenfoto’s of CT-scans. Uw arts kan u adviseren om te stoppen met het innemen van het geneesmiddel vóór onderzoeken en procedures die ertoe kunnen leiden dat u minder urine produceert dan normaal. U kunt normaal gezien, indien uw nieren normaal werken, het geneesmiddel 48 uur na deze onderzoeken weer innemen. Uw arts kan u ook aanraden om enkele dagen voor een operatie te stoppen met het innemen van metformine.

Neem geen andere geneesmiddelen zonder eerst met uw arts te overleggen. Vertel uw arts over alle geneesmiddelen die u gebruikt, omdat deze een wisselwerking kunnen hebben met metformine.

Vermijd voedsel met veel suiker, wit brood, rijst, chips en crackers.

Neem geen aspirine, geneesmiddelen tegen astma, verkoudheid, hooikoorts, hoest of sinusproblemen, zonder eerst met uw arts te overleggen.

U mag metformine tot 48 uur na de operatie niet gebruiken.

Nee, dit geneesmiddel is niet verslavend.

Bronnen

 1. Vidal. Substance active metformine. 29 april 2014. Bezocht 17 oktober 2023. www.vidal.fr/medicaments/substances/metformine-2339.html
 2. Harman. Metformin. Bezocht 16 oktober 2023. https://harmanfinochem.com/metformin/
 3. Corcoran C, Jacobs T F. Metformin. 17 augustus 2017. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan. PMID: 30085525.
 4. Barbie Cervoni MS. Oral & injectable medications. 16 augustus 2023. Bezocht 17 oktober 2023. www.verywellhealth.com/signs-metformin-not-working-5213011
 5. Drugs.com. Reviews. Bezocht 17 oktober 2023. www.drugs.com/comments/metformin/
 6. Drugs.com. Reviews. Bezocht 18 oktober 2023. www.drugs.com/comments/semaglutide/ozempic.html
 7. Drugs.com. Drugs. Herzien 20 augustus 2023. Bezocht 19 oktober 2017. https://www.drugs.com/pro/metformin.html#s-34088-5
Viagra

Viagra

Sumatriptan

Sumatriptan

Rybelsus

Rybelsus

Ozempic

Ozempic

Wegovy

Wegovy

Colchicine

Colchicine